Archives

1

RickyGonzales[Blog] Dapat Award !!

Rick Tuesday, November 30, 2010
Bookmark and Share
Untuk pertama kalinya, yeahh!!! ^^


Since aku bukak blog nie beberape bulan lepas, rasenye baru 3-4 bulan, nie la pertama kali blog nie dapat award... Ape pun, thanks to Sis Eyna (Ada aku kesah??) yang sudi beri penghargaan kepada aku dan jugak blog aku nie.. Trimas banyak-banyak!!

Tak lupa jugak kepade rakan-rakan yang sudi menjenguk, ade jugak yang jadi follower dan visitor tetap blog nie.. Sayang korang ketat-ketat!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ^^


1)Thanks the person who gave you this award and the link of the person
= Thanks to Sis Eyna (Ada aku kesah??)
sebab bg rick award nie..best sgt!! hehe

2)Speard the award 15 blogger who you like and youthink their blog are awesome
= Er...rasenye sume best-best..ok, aku list satu persatu kat bawah nie ek;
nie je yang ade dalam simpanan aku..hehe... trimas to you'll okehh!!!

Tentang Diri Aku
Asal memang KL, negara kelahiran tu tak yah la nak tau, hehe.. Menetap kat KL, dan mmg dibesarkan kat suasana sikit bandar nie.. Skarang dah 21tahun,seorang yang comel lote gitu..hahahaha.. Suke melepak sorang-sorang, kadang-kadang lepak jugak dengan kawan-kawan..Banyak masa aku dihabiskan dengan keje, sentiase la kat tempat keje...Huhuhu.. Bosan kan!!! Tapi ape pun, aku enjoy dengan kehidupan aku sekarang.. Takkan ade masalah yang tak ade penyelesaian, cume kite je yang malas nak cari jawapan sebab bagi aku masalah yang datang tu ade sebabnye.. Akan ade mende baru kite pelajari dari masalah tu nanti, InsyaAllah.. Ape-ape pun, aku sayang korang sume.. Keep In Touch!!! Mmmuahhhxx!!!
Salleh Bin Mohd Ali
Bookmark and Share
2

Arrow - Haruskah Kita Berpisah

Rick Monday, November 29, 2010 ,
Bookmark and Share
Lagu nie ade kenangan tersendiri buat aku. Kepade si dia, lagu nie utk awak :)

 

Download Mp3 Arrow - Haruskah Kita Berpisah
Rindunya aku saat ini
Rindu padamu kasih
Puas ku cuba menghubungimu
Namun kau diam membisu

Apa salahnya diri ini
Kau seksakan hidupku
Pergimu tika ku memerlukan
Cebisan kasih dan sayang
Aku inginkan cinta yang berkekalan
Kau damba perpisahan
Ooo... ooo... ooo...

( 1 )
Menangis hatiku menangis
Mendengarkan khabar hiba
Terhiris jiwaku terhiris
Mengalir airmata

( korus )
Sayang mengapa buat begini
Di saat rindu merah menyala
Kasih kusangka kau 'kan setia
Rupanya dikau bersandiwara
Sayang haruskah kita berpisah
Angkara orang ketiga
Janganlah kau pergi dariku kasih
Kerana kau masih kucinta

( roll )

Ooo... ooo... ooo...
Sepi/Rindunya ku saat ini
Diri tersisih jauh
Kau tetap dengan keegoanmu
Untuk meninggalkan aku
Hmm... hmm...
Haruskah kita berpisah

( ulang 1 & korus )
Download Mp3 Arrow - Haruskah Kita Berpisah 
Bookmark and Share
0

GEMPAR!! Kemalangan Melibatkan Sebuah Kereta Lamborghini Gallardo!!

Bookmark and Share
AMPANG, 28 November 2010 - Dihimpit kekiri oleh sebuah Perodua Kenari, lalu ditolak kekanan pula oleh sebuah lagi kereta yang tidak dikenalpasti menjadi punca sebuah kenderaan bermotor buatan Eropah, Lamborghini Gallardo yang hampir-hampir tercampak ke dalam lombong berhampiran.

Kejadian berlaku di KM412.2 Lebuhraya MRR2 menuju kearah Pandan Indah dari Bandar Tasik Selatan.
(Gambar disertakan dibawah)




























Pemandu kedua-dua kereta diberitakan selamat dari sebarang kecederaan. Laporan polis dibuat untuk tuntutan insurans. Sekian berita ringkas dari saya, dari tapak kejadian.

Wartawan: Mohd Ricky Bin Martin
Bookmark and Share
0

Bondan Prakoso & Fade 2 Black - Ya Sudahlah

Rick Sunday, November 28, 2010
Bookmark and Share



Download Mp3 Bondan Prakoso & Fade 2 Black - Ya Sudahlah
B:
Ketika mimpimu yang begitu indah,
tak pernah terwujud..ya sudahlah
Saat kau berlari mengejar anganmu,
dan tak pernah sampai..ya sudahlah (hhmm)

*reff:
Apapun yang terjadi, ku kan slalu ada untukmu
Janganlah kau bersedih..coz everything’s gonna be OKAY

Santoz:
yo..Satu dari sekian kemungkinan
kau jatuh tanpa ada harapan
saat itu raga kupersembahkan
bersama jiwa, cita,cinta dan harapan

Lezz:
Kita sambung satu persatu sebab akibat
tapi tenanglah mata hati kita kan lihat
menuntun ke arah mata angin bahagia
kau dan aku tahu,jalan selalu ada

titz:
juga ku tahu lagi problema kan terus menerjang
bagai deras ombak yang menabrak karang
namun ku tahu..ku tahu kau mampu tuk tetap tenang
hadapi ini bersamaku hingga ajal datang

B:
Saat kau berharap keramahan cinta,
tak pernah kau dapat..ya sudahlah
yeeah..dengar ku bernyanyi..lalalalalala
heyyeye yaya dedudedadedudedudidam..semua ini belum berahir

back to *reff

F2B:
satukan langkah..langkah yang beriring!
genggam hati, rangkul emosi!

B:
Genggamlah hatiku, satukan langkah kita

F2B:
Sama rasa, tanpa pamrih
ini cinta..across da sea

B:
peluklah diriku..terbanglah bersamaku, melayang jauh.. (come fly with me, baby)

F2B:
Ini aku dari ujung rambut menyusur jemari
sosok ini yang menerima kelemahan hati
yea..aku cinta kau..(ini cinta kita)
cukup satu waktu yes.(untuk satu cinta)
satu cinta ini akan tuntun jalanku
rapatkan jiwamu yo tenang disisiku
rebahkan rasamu..untuk yang ditunggu
Bahagia..Hingga ujung waktu.

back to *reff 2x
Download Mp3 Bondan Prakoso & Fade 2 Black - Ya Sudahlah
Bookmark and Share
0

Bacalah Al-Quran Walaupun Kamu Tidak Faham

Rick
Bookmark and Share

Seorang Muslim tua Amerika bertahan hidup di suatu perkebunan di suatu pegunungan sebelah timur Negara bagian Kentucky dengan cucu lelakinya yg masih muda. Setiap pagi Kakek bangun lebih awal dan membaca Al Quran di meja makan di dapurnya. Cucu lelaki nya ingin sekali menjadi seperti kakeknya dan mencoba untuk menirunya dalam cara apapun semampunya. Suatu hari sang cucu nya bertanya, “Kakek! Aku mencoba untuk membaca Al Qur’An seperti yang kamu lakukan tetapi aku tidak memahaminya, dan apa yang aku pahami aku lupakan secepat aku menutup buku.


Apa sih kebaikan dari membaca Al Qur’An? Dengan tenang sang Kakek dengan meletakkan batubara di dasar keranjang, memutar sambil melobangi keranjang nya ia menjawab, “Bawa keranjang batubara ini ke sungai dan bawa kemari lagi penuhi dengan air.” Maka sang cucu melakukan seperti yang diperintahkan kakek, tetapi semua air habis menetes sebelum tiba di depan rumahnya.

Kakek tertawa dan berkata, “Lain kali kamu harus melakukukannya lebih cepat lagi,” Maka ia menyuruh cucunya kembali ke sungai dengan keranjang tersebut untuk dicoba lagi. Sang cucu berlari lebih cepat, tetapi tetap, lagi-lagi keranjangnya kosong sebelum ia tiba di depan rumah. Dengan terengah-engah, ia berkata kepada kakek nya bahwa mustahil membawa air dari sungai dengan keranjang yang sudah dibolongi, maka sang cucu mengambil ember sebagai gantinya. Sang kakek berkata, “Aku tidak mau ember itu; aku hanya mau keranjang batubara itu. Ayolah, usaha kamu kurang cukup, maka sang kakek pergi ke luar pintu untuk mengamati usaha cucu laki-lakinya itu. Cucu nya yakin sekali bahwa hal itu mustahil, tetapi ia tetap ingin menunjukkan kepada kakek nya, biar sekalipun ia berlari secepat-cepatnya, air tetap akan bocor keluar sebelum ia sampai ke rumah.

Sekali lagi sang cucu mengambil air ke dalam sungai dan berlari sekuat tenaga menghampiri kakek, tetapi ketika ia sampai didepan kakek keranjang sudah kosong lagi. Sambil terengah-engah ia berkata, ” Lihat Kek, percuma!” “Jadi kamu pikir percuma?” Jawab kakek.

Kakek berkata, “Lihatlah keranjangnya.” Sang cucu menurut, melihat ke dalam keranjangnya dan untuk pertama kalinya menyadari bahwa keranjang itu sekarang berbeda. Keranjang itu telah berubah dari keranjang batubara yang tua kotor dan kini bersih, luar dalam. “Cucuku, hal itulah yang terjadi ketika kamu membaca Al Qur’An. Kamu tidak bisa memahami atau ingat segalanya, tetapi ketika kamu membaca nya lagi, kamu akan berubah, luar dalam. Itu adalah karunia dari Allah di dalam hidup kita.”
Bookmark and Share
0

Misteri "Mimi" Menghantui Diri

Rick Saturday, November 27, 2010 ,
Bookmark and Share
Takutttt!! seraammmm!! Meremang bulu roma weiii!!!!!!!! itu la yang sering kite alami sewaktu mendengar mahupun melihat sendiri mende-mende yang "berhantu"nie.. Itu yang aku lalui sekarang nie selepas dikejutkan oleh Pak Abe Yudoyono dengan misteri "Mimi" nie..

Memula tu aku terpinga-pinga gak, apekah benar ape yang aku lihat tu adalah kenyataan ataupun illusi semata... Semakin aku tenung, baru lah aku ketahui ape yang cube Pak Abe Yudoyono cube nak beritahu aku..

Ini lah die bukti yang membuatkan sehingga kini menjadi misteri dan mengganggu pemikiran serta menurunkan tahap kewarasan aku setelah gelak sekejap dan terus hilang mood untuk berkerja selama lebih kurang lapan (8) minit..


arghhhhhh!!!!!!!!!!! siape mimi tu!!!!!!! sile lah hilang dari kotak fikiran ku!!!!!!!!!!!!! huwaaaaaaaaaaa!!!
Bookmark and Share
0

Dadali - Disaat Aku Mencintaimu

Rick
Bookmark and Share


Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku


Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku


Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku


Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta


Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta
Download Mp3 Dadali - Disaat Aku Mencintaimu
Bookmark and Share
2

Sheila On 7 - Hari Bersamanya

Rick Friday, November 26, 2010 ,
Bookmark and Share
Lancarkan hariku bersamanya?? Lain macam je nie, hehe.. Adekah lagu nie ade ditujukan untuk sape-sape?? memang pun tak lah, xde xde.. Mane ade tujukan kat sape-sape..hahahahah =P

Sape yang tak kenal dengan Sheila On7, band indonesia yang satu mase dulu penat TOP dan manjang kerap keluar kat corong-corong stesen radio negara kite sendiri.. Dorang memang great lah pendek citenye.. Lagu-lagu dorang kebanyakannye kene dengan citarasa remaja sekarang..


Salah satu lagu yang baru tadi aku dengar waktu dalam kete nak ke tempat keje, Hari Bersamanya nie yang diputarkan kat Hot.FM.. Bile aku dengar-dengar balik, mcm best je. Jadi aku amik keputusan untuk rakamkan kat handset, takut-takut lupe lak nanti.. Hahaha.. Sesampai tempat keje, dah setel sume keje, terus aku cari lagu nie..

Aku nie leh dikire Top Fan Sheila On7 nie jgk la, memang minat gile lagu-lagu dorang.


hari telah berganti
tak bisa ku hindari
tibalah saat ini
bertemu dengannya
jantungku berdegup cepat
kaki bergetar hebat
akankah aku ulangi
merusak harinya

*reff:
mohon tuhan untuk kali ini saja
beri aku kekuatan
tuk menatap matanya

mohon tuhan untuk kali ini saja
lancarkanlah hariku
hariku bersamanya
hariku bersamanya

kau tahu betapa aku
lemah di hadapannya
kau tahu berapa lama
aku mendambanya

#repeat reff

tuhan tolonglah (hari bersamanya)
tuhan tolonglah (hari bersamanya)

#repeat reff

hari bersamanya, hari bersamanya
hari bersamanya, hari bersamanya
hari bersamanya, hari bersamanya
hari bersamanya, hari bersamanya

oh tuhan tolonglah (hari bersamanya)
tuhan tolonglah (hari bersamanya)

Download Mp3 Sheila On 7 - Hari Bersamanya
Bookmark and Share
0

Tips penjagaan USB Flash Drive/Disk Drive

Rick Thursday, November 25, 2010 ,
Bookmark and Share
Scan hard drive atau flash drive (USB/Pendrive) boleh bantu korang kenalpasti dan baiki satu kuantiti yang besar (99.9%) error kat pendrive/USB/hard disk korang.

Error Checking nie akan cari masalah-masalah biasa kat drive korang, termasuklah "bad sectors" dalam drive tu. Error Checking nie asalnye dikenali sebagai "scandisk" dan "chkd...sk".

Tahap: Senang

Mase diperlukan: Paling kurang pun 10 minit dan boleh mencapai 2 jam untuk suatu kapasiti disk yg besar.

Camne nak buat:

1. Open My Computer

2. Right-click kat mane-mane drive yang korang nak scan tu, lepas tu klik pd Properties.

3. Pilih tab "Tools". Kemudian tekan pd "Check Now" button.

4. Ade 2 pilihan kat window yang akan pop-out:

* "Automatically fix file system errors" akan betulkan semua/kebanyakan file system error yang dijumpai. Ini sangat-sangat digalakkan (Wajib).

* "Scan for and attempt recovery of bad sectors" pulak akan jalankan pencarian ke tempat-tempat dalam disk drive tu yang mana mungkin rosak atau tak gune. Kalau die jumpe, tools nie akan mark area tu sebagai "bad" dan akan beri arahan kpd komputer kite dari RUN:// atau guna ape-ape aje yg ada dalam area/bahagian tu pd mase depan (lepas scan tu siap). Tools nie memang sangat membantu cume makan mase sikit sebab banyak keje yang die kene wat. Tapi bagi aku, aku memang akan buat tiap kali windows kate ade error dalam disk/flash drive aku sebab aku dah berkali-kali kerosakan pendrive sebab mengabaikan error message tu.

5. Tekan Start.

6. Allow Error Checking tu utk wat keje die sampai la die siap.

7. Restart PC kalau-kalau die mintak kite berbuat demikian.

-Mende camnie dianggap remeh-temeh biasenye, tapi kadang-kadang mende yang remeh nie la akan buat kite pening pale bile tibe mase nye nanti. Selamat mencuba :)
Bookmark and Share
0

Coke + Ajinomoto = Rogol??

Rick ,
Bookmark and Share
Kesahihan kenyataan kat bawah nie aku tak brape pasti lg, tak tau mane datang nye dan jauh mane kebenarannye.. Mane yg baik, aku kacak kongsikan.. Mane tak baik, aku jauhkan dan mintak maaf banyak-banyak.
Please inform all your daughters, family, wife, husband, children, mother, even grandmother for their protection... Message from the Kuala Lumpur Police department.


Police Message: Coke + Ajinomoto = Can be Used To Rape Ladies

For Info

 

DO YOU KNOW? Coke + Ajinomoto = Can be Used To Rape Ladies

I received a news about the recent tactic used to spike girls' drink.

It is a cheap and widely used method.

This method was used in Canny Ong murder.

Rapist uses this method.

Coca-cola + ajinomoto/monosodium glutamate = a medicine which will cause drowsiness and excitement in the victim.

This mixture is poisonous if used too often on the victim.

Please send this to all your female friends, sisters, & your loved ones and ask them to beware.

DO NOT accept coca-cola or any other drinks from stranger / even
if it is your friend that you are not very close with.

Regards,

Hishamuddin Alias ( ASP )
Jabatan Siasatan Jenayah Berat
IPK Kuala Lumpur

Bookmark and Share
0

Zikir Bersih Hati, Sucikan Jiwa Mukmin.

Rick Wednesday, November 24, 2010
Bookmark and Share
ALLAH menjelaskan sifat orang yang beriman dalam al-Quran melalui firman-Nya yang bermaksud: “Dan apabila mereka mendengar perkataan yang tidak bermanfaat , mereka berpaling daripadanya”. (Al-Qasas, ayat 55)



Percakapan yang tidak berfaedah itu tidak mempunyai sebarang makna malah, tidak memberikan sedikitpun nilai tambah kepada hati, fikiran dan ilmu yang berfaedah. Hati seorang Mukmin sama sekali tidak lalai dengan hal yang tidak berguna itu. Bahkan hati mereka sentiasa sibuk dengan tuntutan iman tinggi dan mulia.



Dalam konteks yang lain, Allah mensifatkan keadaan mereka sebagai berikut dalam firman-Nya yang bermaksud: “Dan apabila mereka bertemu dengan (orang-orang) yang mengerjakan perbuatan-perbuatan yang tidak berfaedah, mereka lalui (saja) dengan menjaga kehormatan dirinya”. (Al-Furqan, ayat 72)



Berdasarkan ayat di atas jelas menunjukkan bahawa mereka sama sekali tidak memberi perhatian sedikitpun kepada hal seperti itu, kerana bagi setiap orang yang beriman mereka tidak ada lebih masa untuk dihabiskan kepada perkara tidak berfaedah itu. Justeru, antara faktor kejayaan Mukmin itu baik di dunia mahupun di akhirat ialah berpaling daripada perkara yang tidak berfaedah.



Hati orang yang beriman sentiasa sibuk dengan zikrullah atau mengingati Allah, menghayati keagungan dan kebesaran-Nya, melihat tanda kekuasaan Allah pada setiap ciptaan-Nya. Itu akan mendorong mereka untuk memenuhi segala tuntutan akidahnya dengan cara membersihkan hati, mensucikan jiwa, memurnikan sanubari, akhirnya terbentuklah peribadi mukmin, salih dan tidak pernah lupakan Allah.



Sekiranya kita tahu bahawa kemampuan kita sebagai manusia ini terbatas, sama ada ia digunakan untuk kebaikan, kejayaan dan ketinggian hidup atau sebaliknya dihabiskan untuk perkara tidak berfaedah, maka sebagai seorang yang beriman kepada Allah, tentu sekali akan didorong oleh akidahnya supaya berkorban untuk kepentingan dan kebaikan dirinya baik di dunia mahupun akhirat.



Dalam hal ini, Imam al-Ghazali, seorang sufi terkenal membahagikan perkataan atau percakapan itu kepada empat bahagian. Di mana bahagian yang terakhirnya ialah percakapan yang tidak ada kebaikan dan keburukan padanya atau perkataan yang tidak ada faedah dan tidak ada juga mudaratnya. Inilah dikatakan perbualan kosong.



Manusia yang paling banyak dosa pada Hari Kiamat nanti adalah orang yang paling banyak membicarakan hal tidak benar. Rasulullah pernah menjawab pertanyaan apabila ditanya apakah yang menyebabkan manusia banyak masuk neraka. Jawab Baginda: “Mulut dan kemaluan”.



Dan apabila ditanya pula sebaliknya, apakah yang boleh menyelamatkan mereka daripada neraka, lantas jawabnya: “Tahanlah lidahmu dan tangisilah kesalahanmu”. (Hadis Riwayat al-Tirmizi)



Renungan: Berkata seseorang kepada Umar bin Abdul Aziz: “Bilakah saya hendak bercakap? Katanya: Apabila kamu hendak diam. Dan ditanya pula: Bilakah saya hendak diam? Katanya: Apabila kamu hendak bercakap”.
Bookmark and Share
1

Rintihan Hati Hawa ( Cinta Palsu )

Rick
Bookmark and Share

Rintihan Hati Hawa ( Cinta Palsu )

by Abu Hanifah on Facebook.com

“Sebaik-baik wanita ialah yang tidak memandang dan tidak dipandang oleh lelaki”

Aku tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki. Biarlah aku hanya cantik di matamu. Apalah gunanya aku menjadi idaman banyak lelaki sedangkan aku hanya bisa menjadi milikmu seorang. Aku tidak merasa bangga menjadi rebutan lelaki bahkan aku merasa terhina diperlakukan sebegitu seolah-olah aku ini barang yang bisa dimiliki sesuka hati.

Aku juga tidak mau menjadi penyebab kejatuhan seorang lelaki yang dikecewakan lantaran terlalu mengharapkan sesuatu yang tidak dapat aku berikan. Bagaimana akan kujawab di hadapan Allah kelak andai ditanya? Adakah itu sumbanganku kepada manusia selama hidup di muka bumi? Kalau aku tidak ingin kau memandang perempuan lain, aku dululah yang perlu menundukkan pandanganku. Aku harus memperbaiki dan menghias pribadiku karena itulah yang dituntut oleh Allah. Kalau aku ingin lelaki yang baik menjadi suamiku, aku juga perlu menjadi perempuan yang baik. Bukankah Allah telah menjanjikan perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik?


Tidak kunafikan sebagai remaja, aku memiliki perasaan untuk menyayangi dan disayangi. Namun setiap kali perasaan itu datang, setiap kali itulah aku mengingatkan diriku bahwa aku perlu menjaga perasaan itu karena ia semata-mata untukmu. Allah telah memuliakan seorang lelaki yang bakal menjadi suamiku untuk menerima hati dan perasaanku yang suci. Bukan hati yang menjadi labuhan lelaki lain. Engkau berhak mendapat kasih yang tulen.

Diriku yang memang lemah ini telah diuji oleh Allah saat seorang lelaki ingin berkenalan denganku. Aku dengan tegas menolak, berbagai macam dalil aku kemukakan, tetapi dia tetap tidak berputus asa. Aku merasa seolah-olah kehidupanku yang tenang ini telah dirampas dariku. Aku bertanya-tanya adakah aku berada di tebing kebinasaan? Aku beristigfar memohon ampunan-Nya. Aku juga berdoa agar Pemilik Segala Rasa Cinta melindungi diriku dari kejahatan.

Kehadirannya membuatku banyak memikirkan tentang dirimu. Kau kurasakan seolah-olah wujud bersamaku. Di mana saja aku berada, akal sadarku membuat perhitungan denganmu. Aku tahu lelaki yang menggodaku itu bukan dirimu. Malah aku yakin pada gerak hatiku yang mengatakan lelaki itu bukan teman hidupku kelak.


Aku bukanlah seorang gadis yang cerewet dalam memilih pasangan hidup. Siapalah diriku untuk memilih permata sedangkan aku hanyalah sebutir pasir yang wujud di mana-mana.Tetapi aku juga punya keinginan seperti wanita solehah yang lain, dilamar lelaki yang bakal dinobatkan sebagai ahli syurga, memimpinku ke arah tujuan yang satu.Tidak perlu kau memiliki wajah setampan Nabi Yusuf Alaihisalam, juga harta seluas perbendaharaan Nabi Sulaiman Alaihisalam, atau kekuasaan seluas kerajaan Nabi Muhammad Shallallahu `Alaihi Wassalam, yang mampu mendebarkan hati juataan gadis untuk membuat aku terpikat.

Andainya kaulah jodohku yang tertulis di Lauh Mahfuz, Allah pasti akan menanamkan rasa kasih dalam hatiku juga hatimu. Itu janji Allah. Akan tetapi, selagi kita tidak diikat dengan ikatan yang sah, selagi itu jangan dimubazirkan perasaan itu karena kita masih tidak mempunyai hak untuk begitu. Juga jangan melampaui batas yang telah Allah tetapkan. Aku takut perbuatan-perbuatan seperti itu akan memberi kesan yang tidak baik dalam kehidupan kita kelak.


Permintaanku tidak banyak. Cukuplah engkau menyerahkan seluruh dirimu pada mencari ridha Illahi. Aku akan merasa amat bernilai andai dapat menjadi tiang penyangga ataupun sandaran perjuanganmu. Bahkan aku amat bersyukur pada Illahi kiranya akulah yang ditakdirkan meniup semangat juangmu, mengulurkan tanganku untukmu berpaut sewaktu rebah atau tersungkur di medan yang dijanjikan Allah dengan kemenangan atau syahid itu. Akan kukeringkan darah dari lukamu dengan tanganku sendiri. Itu impianku.Aku pasti berendam airmata darah, andainya engkau menyerahkan seluruh cintamu kepadaku.

Cukuplah kau mencintai Allah dengan sepenuh hatimu karena dengan mencintai Allah, kau akan mencintaiku karena-Nya. Cinta itu lebih abadi daripada cinta biasa. Moga cinta itu juga yang akan mempertemukan kita kembali di syurga. Seorang gadis yang membiarkan dirinya dikerumuni, didekati, diakrabi oleh lelaki yang bukan muhrimnya. Cukuplah dengan itu hilang harga dirinya di hadapan Allah. Di hadapan Allah. Di hadapan Allah.


“PELIHARALAH DIRI DAN JAGA KESUCIAN”

Bookmark and Share
0

Melamar Wanita Yang Baik

Rick
Bookmark and Share
Dalam melamar, seorang muslim dianjurkan untuk memperhatikan beberapa sifat yang ada pada wanita yang akan dilamar, diantaranya :

1. Wanita itu disunahkan seorang yang penuh cinta kasih. Maksudnya ia harus selalu menjaga kecintaan terhadap suaminya, sementara sang suami pun memiliki kecenderungan dan rasa cinta kepadanya. Selain itu, ia juga harus berusaha menjaga keridhaan suaminya, mengerjakan apa yang disukai suaminya, menjadikan suaminya merasa tentram hidup dengannya, senang berbincang dan berbagi kasih sayang dengannya. Dan hal itu jelas sejalan dengan firman Allah Ta’ala, Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya adalah Dia menciptakan untuk kalian istri-istri dari jenis kalian sendiri, supaya kalian cenderung dan merasa tentram kepadanya. Dan Dia jadikan di antara kalian rasa kasih dan saying. (ar-Ruum:21) .

2. Disunahkan pula agar wanita yang dilamar itu seorang yang banyak memberikan keturunan, karena ketenangan, kebahagiaan dan keharmonisan keluarga akan terwujud dengan lahirnya anak-anak yang menjadi harapan setiap pasangan suami-istri. Berkenaan dengan hal tersebut, Allah Ta’ala berfirman, Dan orang-orang yang berkata, ‘Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami istri-istri kami sebagai penyenang hati kami, dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa’. (al-Furqan:74) . Dalam sebuah hadits, Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, Menikahlah dengan wanita-wanita yang penuh cinta dan yang banyak melahirkan keturunan. Karena sesungguhnya aku merasa bangga dengan banyaknya jumlah kalian pada hari kiamat kelak. Demikian hadist yang diriwayatkan Abu Daud, Nasa’I, al-Hakim, dan ia mengatakan, Hadits tersebut sanadnya shahih.

3. Hendaknya wanita yang akan dinikahi itu seorang yang masih gadis dan masih muda. Hal itu sebagaimana yang ditegaskan dalam kitab Shahihain dan juga kiab-kitab lainnya dari hadits Jabir, bahwa Nabi Shallallahu Alaihi wa Sallam pernah bertanya kepadanya, Apakah kamu menikahi seorang gadis atau janda? dia menjawab,”Seorang janda.”Lalu beliau bersabda, Mengapa kamu tidak menikahi seorang gadis yang kamu dapat bercumbu dengannya dan ia pun dapat mencumbuimu? . Karena seorang gadis akan mengantarkan pada tujian pernikahan. Selain itu seorang gadis juga akan lebih menyenangkan dan membahagiakan, lebih menarik untuk dinikmati akan berperilaku lebih menyenangkan, lebih indah dan lebih menarik untuk dipandang, lebih lembut untuk disentuh dan lebih mudah bagi suaminya untuk membentuk dan membimbing akhlaknya. Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam sendiri telah bersabda, Hendaklah kalian menikahi wanita-wanita muda, karena mereka mempunyai mulut yang lebih segar, mempunyai rahim yang lebih subur dan mempunyai cumbuan yang lebih menghangatkan. Demikian hadits yang diriwayatkan asy-Syirazi, dari Basyrah bin Ashim dari ayah nya, dari kakeknya. Dalam kitab Shahih al_Jami’ ash_Shaghir, al-Albani mengatakan, “Hadits ini shahih.”

4. Dianjurkan untuk tidak menikahi wanita yang masih termasuk keluarga dekat, karena Imam Syafi’I pernah mengatakan, “Jika seseorang menikahi wanita dari kalangan keluarganya sendiri, maka kemungkinan besar anaknnya mempunyai daya piker yang lemah.”
5. Disunahkan bagi seorang muslim untuk menikahi wanita yang mempunyai silsilah keturunan yang jelas dan terhormat, karena hal itu akan berpengaruh pada dirinya dan juga anak keturunannnya. Berkenaan dengan hal tersebut, Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, Wanita itu dinikahi karena empat hal: karena hartanya, keturunannya, kecantikannya dan karena agamanya. Maka pilihlah wanita yang taat beragama, niscahya kamu beruntung. (HR. Bukhari, Muslim dan juga yang lainnya).

6. Hendaknya wanita yang akan dinikahi itu taat beragama dan berakhlak mulia. Karena ketaatan menjalankan agama dan akhlaknya yang mulia akan menjadikannya pembantu bagi suaminya dalam menjalankan agamanya, sekaligus akan menjadi pendidik yang baik bagi anak-anaknya, akan dapat bergaul dengan keluarga suaminya. Selain itu ia juga akan senantiasa mentaati suaminya jika ia akan menyuruh, ridha dan lapang dada jika suaminya memberi, serta menyenangkan suaminya berhubungan atau melihatnnya. Wanita yang demikian adalah seperti yang difirmankan Allah Ta’ala, “Sebab itu, maka wanita-wanita yang shahih adalah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika suaminyatidak berada di tempat, oleh karena Allah telah memelihara mereka”. (an-Nisa:34) . Sedangkan dalam sebuah hadits, Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Dunia ini adalah kenikmatan, dan sebaik-baik kenikmatannya adalah wanita shalihah”. (HR. Muslim, Nasa’I dan Ibnu Majah).

7. Selain itu, hendaklah wanita yang akan dinikahi adalah seorang yang cantik, karena kecantikan akan menjadi dambaan setiap insan dan selalu diinginkan oleh setiap orang yang akan menikah, dan kecantikan itu pula yang akan membantu menjaga kesucian dan kehormatan. Dan hal itu telah disebutkan Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam dalam hadits tentang hal-hal yang disukai dari kaum wanita. Kecantikan itu bersifat relatif. Setiap orang mempunyai gambaran tersendiri tentang kecantikan ini sesuai dengan selera dan keinginannya. Sebagian orang ada yang melihat bahwa kecantikan itu terletak pada wanita yang pendek, sementara sebagian yang lain memandang ada pada wanita yang tinggi. Sedangkan sebagian lainnya memandang kecantikan terletak pada warna kulit, baik coklat, putih, kuning dan sebagainya. Sebagian lain memandang bahwa kecantikan itu terletak pada keindahan suara dan kelembutan ucapannya. Demikianlah, yang jelas disunahkan bagi setiap orang untuk menikahi wanita yang ia anggap cantik sehingga ia tidak tertarik dan tergoda pada wanita lain, sehingga tercapailah tujuan pernikahan, yaitu kesucian dan kehormatan bagi tiap-tiap pasangan. tentang-pernikahan.com - Sumber: Fikih Keluarga, Syaikh Hasan Ayyub, Cetakan Pertama, Mei 2001, Pustaka Al-kautsar

Sumber:Cinta dan Persahabatan dalam Islam
http://www.facebook.com/note.php?note_id=429087793534&id=115339901946
Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2010 Ricky Gonzales
Hakcipta terpelihara Rick dan SengalBOX